top of page

Field recording

Ett av mina största intressen är att utforska och spela in naturens egna ljudvärldar.

Jag blir ständigt fascinerad av hur de rena ljuden från naturen kan vara både avkopplande och uppfriskande på samma gång.

Under årens lopp har jag samlat på mig timtal av naturljud som jag gärna använder i olika projekt.

Mina inspelningar har även använts i filmer, tv-serier, appar och andra konstnärliga projekt runt om i världen, genom olika samarbeten.

waves, seabirds
00:00 / 26:11
ice, contact mics, Malax, Finland
00:00 / 06:09
crack in the ice, Malax, Finland
00:00 / 01:37
midsummer birds, Malax, Finland
00:00 / 05:35
ice boiling, Öjna, Finland
00:00 / 04:00
sounds from Kvarken World Heritage
00:00 / 12:03
ice, hydrophones, Malax, Finland
00:00 / 02:08
cranes meet swans, Kajane swamp, Finland
00:00 / 02:55
sounds from the reeds, Björköby, Finland
00:00 / 04:11
swamp birds, Kajane swamp, Finland
00:00 / 04:10

Konsten att lyssna är en betydelsefull konst. Men det är en konst som sällan lärs ut eller utövas. Vår hörsel är konstant aktiverad, men de personliga filtren och den automatiska tolkningen som pågår hindrar oss ofta från att lyssna objektivt istället för att höra enligt gammal vana.

När vi lyssnar genom de analytiska och kritiska processerna i vårt sinne tenderar vi att förlora eller förvränga mycket av den information som delas. Men när vi verkligen lyssnar utan förväntningar eller antaganden, expanderar vi vårt medvetande och öppnar oss för nya perspektiv och möjligheter.

Field recording är så mycket mer än att fånga unika ljud och dokumentera våra omgivande ljudlandskap. Field recording är ett sätt att utforska vår natur och till och med lära sig mer om oss själva och vår plats i naturen.
 

Field recording är också en bra övning när det kommer till konsten att lyssna. När vi lyssnar genom inspelningsutrustning kan vi lyssna mera objektivt. Bra mikrofoner ljuger inte. De filtrerar inte bort ljud som vår egen hörsel kan göra. Och de tillför inte en överdriven betydelse till vissa ljud och inte till andra. De presenterar ljudbilden precis som den är.

Konsten att lyssna hjälper oss att bli ett med ögonblicket, att bli närvarande och stilla.

 

snow melts, Malax, Finland
00:00 / 24:22
rain, Malax, Finland
00:00 / 26:33
seabirds, forest birds, Kumlinge, Åland
00:00 / 28:28
river singing, Malax, Finland
00:00 / 15:00
Hepoköngäs Waterfall, Puolanka, Finland
00:00 / 09:59

Nuförtiden är det utmanande att hitta platser som är fria från ljudföroreningar, eller till och med fria från antropogent ljud (ljud som har sitt ursprung i mänsklig aktivitet). Det blir allt svårare att hitta platser där du kan uppleva rena naturliga ljudlandskap i mer än några minuter åt gången. Ändå är ljud från naturen en viktig del av inte bara människors välbefinnande, utan även för djurens välbefinnande. Studier visar att naturljud hjälper oss att minska stresshormoner, sänka blodtrycket och upprätthålla ett gott humör, bland andra hälsofördelar.

Så för mig är det viktigt att vi blir medvetna om de lugna platser vi har kvar, inte bara för att bevara och skydda dem utan också för att vi ska kunna njuta av dem och medvetet använda dem som heliga platser för helande och återhämtning.
 

Quiet Parks International är en ideell organisation som har åtagit sig att jobba för tystnad till nytta för allt liv på jorden. De kartlägger tysta platser över hela världen för att öka medvetenheten om vikten av att alla varelser har tillgång till naturliga ljudlandskap fria från buller.

Bekanta dig gärna med deras arbete om du är intresserad!

Samarbeten

BetterSleep-BlueLogo-Stacked.png
kårkulla logo.jpg
076cd257-nelio_logo-uusilla-vareilla-320x258.jpg
MINNAINRE_NY_LOGO_SV.jpg
korsholm.jpg
svenkis 1.jpg
wt-logo-2020.png
bottom of page